Over de club 

De wielertoeristenclub WTC Hoegaarden is ontstaan en opgericht binnen de werking van het Hoegaardse Jeugdhuis ‘De Klup’, dat zelf boven de doopvont werd gehouden op 4 mei 1966.

In het jaar 1973 is de wielertoeristenclub ontstaan en het startschot werd gegeven op 29 april 1973 met als eerste voorzitter Paul Schotmans.

Het clubhuis in de Doelstraat was jarenlang de uitvalsbasis en daar stonden Paul en Jeanne aan de toog om de dorstige fietsers na hun zondagse rit te laven.

 

 

Anekdote: 

De start van wielertoeristen en het kamp Monchenoule zijn met elkaar verbonden.

In 1972, nog vóór dat er wielertoeristen waren, zei Josse Struyven om te lachen dat we met de fiets naar Monchenoule zouden rijden. Hij ging hiervoor een weddenschap aan met Jean Mus, die zei dat het onmogelijk was.  En inderdaad vijf jongeren waarbij Josse, Hugo Vangrambezen, Jules Lochie, Jean-Jacques Machiels en Christian Hennuy, namen de uitdaging aan, en reden zowat 100 km naar Monchenoule, zonder enige training, met gewone fietsen, sommigen hadden dat jaar zelfs nog niet op hun fiets gezeten. Dus iedereen stik kapot bij de aankomst. En Josse Struyven is er nog altijd bij. Ze waren nog maar net Hoei voorbij of Josse die riep: ‘mannen, hier gaan we ne geuze drinken’.

 En daarna nog gestopt in Hamoir omdat ze dachten dat het vanaf daar bergaf zou gaan, gevolgd door nog een trappist of twee.  Maar daarna, o wee nog nen berg  te doen…

Toen enkele wielertoeristen, die al zondagsritten reden, het Monchenoule verhaal hoorden, startten ze definitief met een wielertoeristenclub, en werden de fietstochten naar Monchenoule, vanaf dan door geoefende wielertoeristen, een jaarlijks weerkerende activiteit.

Gedurende deze eerste jaren schommelde het aantal leden rond de vijftig.

Op 28 juni 2009 is er een rit gereden met 38 deelnemers, record tot heden.

Sinds de verhuis van de Klup naar de sporthal in 2011 is de wielertoeristenclub even zijn eigen weg opgegaan.  Bij de komst van sponsor ERGO werd de club een onafhankelijke vzw onder het voorzitterschap van Michel Cipers.  Het ledenaantal steeg zelf even boven de honderd.

In 2018 werd de vzw opgedoekt en ging de wielerclub terug onder de vleugels van het jeugdhuis onder voorzitterschap van Guy Caubergs en het clublokaal in de sporthal werd de nieuwe uitvalsbasis.  Momenteel wordt het uitgebaat door Koen en Connie, dochter van wijlen Paul en Jeanne.

De wielertoeristen tellen heden een 40-tal leden die in twee groepen uitrijden, met bovenop nog e-bikers, dames met elektrische fietsen.