Reglement van inwendige orde

 

LEDEN

Ieder natuurlijk persoon die zich akkoord verklaard met  het reglement van inwendige orde kan lid worden van de vereniging.

ALGEMEENHEDEN

Het officiële wielerseizoen neemt een aanvang op de eerste zondag van maart  en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Het dragen van een helm is verplicht evenals het respecteren van de wegcode. We rijden daarom steeds met maximaal twee fietsers naast elkaar. Bij gevaar, hindernissen op de weg en  putten zullen de renners vooraan tijdig roepen om ongelukken en lekke banden te vermijden. Bij grote groepen dient de waarschuwing doorgegeven te worden door het peloton om ook de achterste renners te waarschuwen. Bij het oversteken van een weg maken de renners vooraan een inschatting van het verkeer en wachten indien nodig, zodat de volledige groep veilig kan oversteken.

De wielerclub bestaat uit drie groepen, waarvan de gemiddelde snelheid en afstand en onder normale omstandigheden (wind/regen/hoogtemeters) wordt gehouden op:

  • groep A:  +/- 26 Km/u     60 – 85Km
  • groep B:  +/- 23 Km/u     55 – 75 Km
  • E-bikers

De snelheden zijn richtinggevend. Het tempo wordt geregeld en aangepast door de baankapitein aan de omstandigheden, de aard en moeilijkheidsgraad van de rit en de groep. We zijn een wielertoeristenclub, het gaat dus om ontspanningstochten, bijgevolg is het verboden te koersen.

Elke groep heeft één baankapitein en één of meerder hulp-baankapiteins;

De baankapiteins leiden de tochten en houden toezicht op het naleven van de verkeersreglementen en het reglement van inwendige orde. De hulp-baankapiteins  rijden achteraan het peloton en het is hun taak om de orde in de groep te handhaven en te kijken of iedereen het tempo kan volgen. Ze waarschuwen de groep als iemand afhaakt zodat het tempo verlaagt wordt aan de kop van de groep.

Iedere zondag en feestdag wordt er gestart vanaf de voetbalkantine te Hoegaarden, in de regel om 09:00u. Vanaf mei vertrekken we om 8u30 en in oktober terug om 9u00. De plaats van aankomst is  voorzien aan de kantine van "De Klup" te Hoegaarden, tenzij kantine bezet is voor andere doeleinden dan wijken we uit naar een andere locatie. U wordt hiervan verwittigd. Het uur van aankomst zal bij de voormiddaguitstappen steeds voorzien worden rond 11:30 - 11:45, hiervan kan afgeweken worden voor speciale ritten..

Fietsers voorzien zelf twee reserve binnenbandjes (met juist ventiel), een fietspomp en het materiaal om de buitenband van de velg te tillen. Fietsen zijn technisch in orde en banden worden voldoende hard gezet.

Bij mechanisch defect van een deelnemer wordt op teken van de baankapitein halt gehouden. Er dient spontaan gewacht te worden tot de herstelling is uitgevoerd. De regel is dat niemand wordt achtergelaten met een mechanisch defect zonder dat er een oplossing wordt voorzien.

Bij elk onvoorzien voorval (ongeval, ziekte, …….) zorgt de baankapitein er voor dat het slachtoffer de beste zorgen krijgt.

De ritten staan onder de leiding van de baankapiteins, d.w.z.  dat iedereen zich te schikken heeft naar hun onderrichtingen, m.a.w.  TIJDENS DE RITTEN IS DE BAANKAPITEIN DE BAAS!!!